четвъртък, 5 май 2011 г.

ПРОРОЧЕСКИ СЪНИЩА


ПРОРОЧЕСКИ СЪНИЩА
Понятието „пророчески сън“ е много старо. Още от древни времена причудливите образи, които се появяват в сънищата на хората, са вълнували тяхното въображение. Как може да се обясни това? Човек на практика прекарва цяла нощ в своето легло. Събуждайки се разказва, че току-що е сънувал, че е бил в гората, говорил е с починали свои близки, ловувал с тях невиждани до сега животни. Народът вярва в свръхестественото – в духове, които обитават света; в душата, която по време на сън броди извън тялото на своя притежател... Всичко това поражда желание за обяснение и тълкуване на сънищата.
Сънища, в които душата на сънуващия скита и се среща с душите на мъртвите, се смятат за пророчески сънища –  сънища, които са ключ към тайнините на бъдещето и които ще позволят да се отгатне волята на боговете.
Предсказването на бъдещи събития по сънища е било разпространено в Египет, Индия, Древна Гърция и Рим. Вярата в пророческите сънища процъфтява през Средновековието. Всички велики държавници и управители са разполагали с един или няколоко надарени предиктори. Ролята на тълкувателя била по своему и доста опасна и коварна, както по отношение на него, така за другите. Несходството на тълкуването с действителните събития е застрашавало животи. Разгадаването на съня на господаря, с указание за конкретни негови врагове, показани „свише“, е служело като достатъчно основание за смъртно наказание. Много хора са ставали невинни жертви, само защото са присъствали в черните сънища на господаря си.
Какво да разбираме под понятието „пророчески сън“?
Според народните вярвания, пророческият сън следва да съдържа в себе си елементи на бъдещи очаквания – какво ще се случи с живота на сънуващия, каква ще е съдбата му... Един такъв сън се явява един вид преглед на ситуация, която все още не се е случила. Такова съновидение е предупреждение за нещо, което може би ще се случи и е необходимо човек да е подготвен за това.Съновник
 „Произход“ на пророческите сънища
Пророческите сънища са явление, което се случва в живота на човека, но много рядко. Той често „вижда“ пророчески сънища, които изкуствено е създал за себе си, т.е. нещо, което е сънувал, му се случва да го пренесе в реална ситуация. Ако има съвпадение със случващото се в момента, човек приема съня си за пророчески.
Пророчески сън – това е психоанализа, съставена от повтарящи се, непоследователни (с оглед на инерцията на човешкото мислене) явления в сънищата на хората. Тези сънища в последствие се навързват в логическа последователност. Изключителността на тези сънища, заставя някои хора да представят всеки свой сън като пророчески. Човешките сънища са многобройни, но пророческият сън е рядко случващо се явление. Лесно е да се погледне в бъдещето, като се анализира миналото и настоящето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар